ARTICLES AND MEDIA


WIOSNA VAN BON, YOGHURT MAGAZINE  – 2021

Article in the digital Yoghurt Magazine.

“What if the person you trusted the most ends up in prison? ”

More information: Yoghurt Magazine


SSSSTAD, EEN POSTCORONAGIDS VOOR MEER RUST IN DE STAD, DE VOLKSKRANT – 2021

In the printed- and digital newspaper. A nice article written by Kirsten Hannema about creating silence in the city. Thanks: Jimme Bakker and Lisa Klaverstijn

“De coronacrisis heeft stilte in de – steeds vollere – stad een nieuwe impuls gegeven. Hoe kan de architectuur zorgen dat deze blijvend wordt beschermd?”

More information: De Volkskrant


FOTOGRAAF WIOSNA VAN BON, DE VOLKSKRANT – 2021

Three pages in the printed- and digital newspaper about me and my work. Journalist Arno Haijtema started digging into my past in order to make connections with my motives and vision as a photographer.

“Met poëtische beelden vol veelzeggende details maakt fotograaf Wiosna van Bon (28) het voelbaar… ‘Het mooie van fotografie vind ik dat het enerzijds een snel medium is en dat je anderzijds iets creëert als een schilder. Het lijkt op de werkelijkheid, maar het is jóúw interpretatie. Ik hou van die dubbele laag.’ Op de academie verdiepte haar belangstelling voor psychologie, de wil om te onderkennen wat er werkelijk in iemand omgaat, om te begrijpen wat iemand drijft.”

More information: De Volkskrant


ALS IEMAND IN DE CEL ZIT, WORDT DE HELE FAMILIE VEROORDEELD, VROUW, DE TELEGRAAF – 2021

I was invited to come and talk on a Dutch video column about my book, Family Stranger.

“Hoe verandert jouw leven als een familielid in de gevangenis zit? Daar wordt weinig over gesproken, terwijl de impact gigantisch kan zijn. Vandaag in Praat Mee gaat Pim Sedee in gesprek met fotograaf Wiosna van Bon, die dit stille leed heeft vastgelegd, en ervaringsdeskundige Shari Prins. Haar vader zat plotseling in de cel toen zij nog een tiener was.”

More information: De Telegraaf


FOTOBOEK, HET PAROOL – 2020

Journalist Peter van Brummelen wrote a review of my photo book. His review was published in the printed- and digital Dutch newspaper: Het Parool.

“De ‘thuisblijvers’ worden door Van Bon heel discreet in beeld gebracht. Wel zien we gedetailleerde beelden van hun omgeving: vooral thuis gemaakt, maar ook in de buurt. Heel gedoseerd worden de foto’s afgewisseld met citaten van de familieleden. En die zijn vaak aangrijpend. De foto’s zelf stralen ondanks het zware en emotionele onderwerp een grote schoonheid en vooral rust uit. Ze bekijken is alsof je een gedicht leest.”

More information: Het Parool


WIOSNA VAN BON TOONT DAT OOK DE FAMILIE…, BRABANT CULTUREEL – 2020

Joep Eijkens interviewed me and wrote a review of my photo book.

“Het Engelstalige fotoboek Family Stranger van de Bossche fotografe Wiosna van Bon (1992) is een ander verhaal. Het boek verscheen dit najaar bij de in Breda gevestigde uitgeverij The Eriskay Connection. Centraal staan daarin juist de mensen die meestal buiten hun schuld gebukt gaan onder de gevolgen van de misdaden van een familielid, vaak hun man, vader, vriend of zoon. Kinderen die zich schamen voor hun vader, moeders die er opeens alleen voor staan. Gezinnen die in financiële nood raken en op de koop toe door derden met de nek aangekeken worden. Kortom, niet alleen de rechtstreekse slachtoffers van criminelen zijn de dupe,ook de familie van de dader moet boeten.

More information: Brabant Cultureel


WAT ALS JE GELIEFDE IN DE GEVANGENIS ZIT, NPO RADIO 1 NOS RADIO 1 JOURNAAL – 2020

I was invited to talk about my work on a national Dutch radio station. The broadcast was live during the morning news.

“Hoe is het om een geliefde te hebben die vastzit? Fotograaf Wiosna van Bon zocht het uit en maakte er een boek over ‘Family Stranger’. En Terry Akins weet hoe het is: zijn vader zat vast.”

More information: NPO Radio 1, NOS Radio 1 Journaal


FOTOGRAAF DOORBREEKT TABOE MET BOEK FAMILIE VAN GEDETINEERDEN, RTL 4 RTL BOULEVARD – 2020

A segment on my book was broadcasted on national television. Dutch crime reporter Peter R. de Vries presents it and tells an impressive story about his experience.

“Als je man, vader of broer in de gevangenis zit, dan rust daar een taboe op. Nu is er een boek dat juist aanspoort om er met anderen over te praten: ‘Family Stranger’ van Wiosna van Bon.”

More information: RTL Boulevard RTL 4


FAMILY STRANGER OVER GEDETINEERDEN EN HUN GEZINNEN, VUGHT NIEUWS – 2020

Journalist Lisette Broess-Croonen wrote for the second time about my work. In both cases, she visited me personally and took the time for the interview. I’m honoured to have a journalist who follows up and reports on my progress.

“Na de expositie wilde de Bossche fotografe een boek gaan maken. “Ik heb vijfentwintig gezinnen geïnterviewd en mocht zelfs dagboeken lezen die ze naar elkaar schreven. Het is een interessant verhaal dat je niet vaak hoort. Deze gezinnen zijn in zekere zin ook veroordeeld. Er begint wel wat te veranderen, maar er kan voor hen nog veel verbeterd worden…Als documentair fotograaf maakt Van Bon vaak fotoverhalen over ethiek. “Verhalen die schuren, die spreken me aan. Ik wil proberen de mensen te begrijpen en het beeld opschudden dat je vooraf al van iemand hebt. Ik heb altijd interesse gehad in identiteit en gedrag en ik werk graag met onderwerpen waarbij vragen opborrelen. Dat was hier ook zo.”

More information: Vught Nieuws


FOTOBOEK DRAAGT BIJ AAN HET DOORBREKEN VAN EEN TABOE…, REGIO OSS – 2020

Article in the printed and digital newspaper.

“Het is een boek om steeds opnieuw op te pakken, om naar de beelden te kijken, de verhalen te lezen en nieuwe verbanden te vinden. Het werk van Van Bon gaat over ethiek en in haar werk staat de mens altijd centraal. Haar projecten gaan over zwakkere groepen in de samenleving die ondanks alles volharden. Ze richt zich op maatschappelijke thema’s als eenzaamheid, (on)macht, gedrag en identiteit. Momenteel werkt ze aan een nieuw project met als thema dak- en thuisloze jongeren, waarbij ze onderzoekt wat het inhoudt om een gezin te zijn anno nu. Het werk van de fotograaf schuurt en verbindt. Ze zet de kijker erg aan het denken en moedigt die aan om een discussie te starten.”

More information: Regio Oss


BOEK OVER HET GROTE GEHEIM, RTV OOST- 2020

Journalist Jan Colijn interviewed me and Terry Akins.

“Als een misdrijf in het nieuws raakt, gaat het eigenlijk vrijwel altijd om de ‘de daad’. “Maar eigenlijk nooit over de gezinnen, de mensen die achterblijvers als iemand de cel in gaat”, zegt Wiosna van Bon. Deze week verscheen haar boek ‘Family Strangers’. Daarin onder meer het verhaal van Terry Akins, wiens vader jarenlang de cel in moest…Wiosna zegt met haar boek begrip te willen creëren bij de buitenwacht: “Bewustwording voor de worstelingen waarmee deze gezinnen kampen…De Tukker Terry vindt het een goede zaak dat het boek er ligt en meent dat het van grote steun kan zijn voor ‘achterblijvers’ van andere gezinnen: “En nu is het van belang dat ook anderen met hun verhaal naar buiten durven te komen”

More information: RTV Oost


WIOSNA VAN BON, THE PRISON SHOW – 2020

A podcast about justice, punishment and recovery by Frans Douw and Edwin Kleiss.

“Prisonshow podcast aflevering 71: Wiosna van Bon.

Wiosna van Bon (1992) is een half Poolse, half Nederlandse fotograaf die in 2017 afstudeerde in documentairefotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Mensen staan ​​altijd in het middelpunt van haar werk en ze zegt zelf: als ik geen fotograaf was geworden dan was ik psychologie gaan studeren.. Ze is gefascineerd door de eenzame, ongelijke groepen – van degenen die ondanks alles behouden blijven.”

More information: The Prison Show


HOE GA JE OM MET EEN GEZINSLID DAT IN DE GEVANGENIS ZIT?, 5 UUR SHOW SBS6 – 2020

The subject and photo book Family Stranger are discussed during a live broadcast on Dutch national television.

“In het boek ook het verhaal van Terry Akins, wiens vader in de gevangenis terecht kwam. Jarenlang zweeg hij over de detentie van zijn vader, uit angst voor stigmatisering. Want op dit thema rust een groot taboe.”

More information: SBS6


TERRY UIT ENSCHEDE WAS EEN PESTKOP MET EEN GROOT GEHEIM…, TUBANTIA – 2020

Lucien Baard wrote about my book and interviewed Terry Akins about his personal story. Terry is portrayed in the book Family Stranger.

“Akins is daarom één van de geportretteerden in het fotoboek Family Stranger van Wiosna van Bon (uitgeverij The Eriskay). Hij zei grif ‘ja’ tegen het verzoek om mee te werken, omdat hij hoopt dat het mensen aan het denken zet.”

More information: Tubantia


KRACHTIG THUIS, EXODUS NEDERLAND – 2020

Diede Scheurwater and Roselyne van der Heul invited me to share my photographs along with their research as we’ve been focusing on the same subject.

“In 2019 en 2020 vond het project Krachtig Thuis plaats. In dit Koers&Kansen project onderzochten we samen met naasten van (ex-)gedetineerden wat er nodig was om hen meer in hun kracht te zetten tijdens en na de detentie van hun (ex-)partner, kind, ouder, broer, zus, et cetera. Naar aanleiding van dit project maakten we het boeke Krachtig Thuis met daarin de inzichten uit het project en een selectie van foto’s van Wiosna van Bon uit haar fotoserie Family Stranger. Het boekje kunt u online bekijken.”

More information: Exodus Zuid-Holland


GIDS LANGS BRABANTSE INNOVATIEKRACHT EN CREATIVITEIT, ALL INCLUSIVE, KUNSTLOC BRABANT – 2020

Kunstloc Brabant shows the innovative strength of the province of Noord-Brabant. For years, they have been encouraging governments, social organizations and the business community to collaborate with artists and act as translators between different parties. In order to promote these collaborations with artists, Kunstloc Brabant created a magazine as an example. Along with several other artists, I was interviewed for the magazine to talk about my work.

“Boeren die samenwerken met kunstenaars om te innoveren. Kunstobjecten die je helpen bij een seksueel trauma. De onmisbare rol van professionele kunstenaars in een zorgcentrum. Muurschilderingen die een verloederde steeg kleur geven. Laat je inspireren door de vele Brabantse voorbeelden in de innovatiegids ‘All Inclusive!’. In deze gids laten we zien wat de kracht van kunst is bij belangrijke maatschappelijke opgaven, zoals de energietransitie, leefbaarheid in de wijken en goede zorg en welzijn… Kunstloc Brabant laat zien wat de innovatiekracht is van de provincie Noord-Brabant. Wij jagen al jaren overheden, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven aan om met kunstenaars samen te werken en treden hierbij op als vertaler tussen verschillende partijen. We stimuleren kunstenaars een rol te pakken in het publieke domein. We hebben de creativiteit en innovatiekracht van kunstenaars hard nodig.

More information: Kunstloc Brabant


A NEW PHOTOBOOK DEPICTS…, UNSEEN PLATFORM – 2019

The 4th interview in a series of interviews with artists whose dummies were shortlisted in Unseen Dummy Award 2018, written by Daria Tuminas.

“In 2018, Wiosna Van Bon’s project ‘Family Stranger’ was shortlisted for the Unseen Dummy Award for its sensitive exploration and portrayal of the families of convicted criminals. Combining 25 stories, the new photobook weaves together differing perspectives at various stages of their journey. With just a few days to go before the fundraising campaign closes, van Bon tells us more about the project.”


DIT FOTOPROJECT LAAT ZIEN HOE FAMILIES OMGAAN MET EEN MISDADIG FAMILIELID, LINDA – 2018

A Dutch blog wrote about my work.

Met haar fotoproject ‘Family Stranger’ wil fotograaf Wiosna van Bon uitleggen hoe het is voor familieleden om te ontdekken dat een geliefde een misdaad heeft begaan.De foto’s hangen niet zomaar in een galerie, maar in gevangenis Vught.

More information: LINDA


HALLO NEDERLAND, NPO2 OMROEP MAX – 2018

On national Dutch television. Segment about my work and exhibition in the prison, including the artist talk I gave in conversation with the prison staff members.


EXPOSITIE IN GEVANGENIS VUGHT, STADSBLAD DEN BOSCH – 2018

An article in the Dutch newspaper about my artist talk together with Terry Akins in Unit 1.

“De expositie voor medewerkers van de PI is gevestigd in Unit 1, een gebouw dat stamt uit de Tweede Wereldoorlog en tot 2013 als gevangenis werd gebruikt. De ruimte waar de eerste foto’s hangen is een oude isoleercel.”


FOTOGRAAF GEEFT FAMILIELEDEN GEDETINEERDEN EEN STEM, REGIO OSS – 2018

An article in the printed and digital Dutch newspaper.

“Het fotoproject wordt geëxposeerd aan zowel bezoekers van gedetineerden als aan het personeel van de PI Vught. Voor beide doelgroepen is een aparte presentatie ontworpen. Het fotoproject wordt gepresenteerd door de Osse fotograaf Wiosna van Bon en ervaringsdeskundige en jongerenambassadeur van Exodus Terry Akins.”

More information: Regio Oss


FOTOGRAFE EXPOSEERT IN PI VGUTH, ALGEMEEN DAGBLAD – 2018

An article in the printed and digital Dutch newspaper about my work.

“Van Bon (26) hoopt met haar foto’s te laten zien hoe ingrijpend het is als iemand uit je gezin naar de gevangenis moet. ,,Je kunt het vergelijken met het rouwproces dat je doormaakt na een overlijden. Ik wil die menselijke kant tonen, de kwetsbaarheid van de gezinsleden laten zien. Hoe is het als iemand die je het meest vertrouwde, een misdaad pleegt? Kun je dat accepteren? Je komt uit bij zulke ethische vragen.”

More information: Brabants Dagblad


DE… DE FAMILIE VAN GEDETINEERDE, BALANS MAGAZINE DIENST JUSTITIËLE INRICHTINGEN – 2018

My work in a brochure by the Custodial Institutions Agency of the Netherlands.

“Wiosna: Ik ben afgestudeerd als documentair fotograaf. Ik heb een grote interesse in mensen en fotografeerde al langer over thema’s als eenzaamheid en portretteerde vaak zwakkeren in de samenleving die ondanks alles volharden. op zeker moment ben ik me gaan focussen op gedetineerden. Maar wat me na een half jaar het meest bleek te raken, waren de verhalen van hun familieleden.”


FOTO’S IN EXPOSITIE…GEZINNEN VAN GEVANGENEN, DE SLEUTEL – 2018

In the printed and digital Dutch newspaper.

‘Veel gezinnen die in het project Family Stranger aan bod komen, dragen het als een geheim met zich mee. Het is geen gemakkelijk onderwerp voor de (achterblijvende) gezinsleden om over te praten. Ik hoop met dit project dat er meer openheid mogelijk is over dit onderwerp. Het project Family Stranger geeft deze gezinnen een stem.”


FOTOGRAFE EXPOSEERT IN PI VGUTH, ALGEMEEN DAGBLAD – 2018

An article in the Dutch newspaper about an exhibition in prison Vught.

“Voor de Osse fotografe was ‘Family Stranger’ het afstudeerproject aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Van Bon werkt nog aan het bijbehorende fotoboek. ,,Dat zal het taboe ook niet wegnemen, maar ik hoop wel dat het bijdraagt aan iets meer openheid over dit onderwerp.”

More information: Algemeen Dagblad


EEN GELIEFDE IN DE GEVANGENIS, HOE IS DAT?, OMROEP BRABANT – 2018

An article in a Dutch newspaper by journalist Frances Vermeeren about my exhibition.

“Een Penitentiaire Inrichting is niet de eerste plek waar je een tentoonstelling verwacht. Toch is dat in de PI Vught begin november het geval. Bezoekers en medewerkers kunnen dan allerlei foto’s bekijken over hoe familieleden van gevangenen de detentie van hun geliefde of familielid beleven.”

More information: Omroep Brabant


UNSEEN DUMMY AWARD SHORTLIST ANNOUNCED – 2018

My work got selected for the shortlist of the Unseen Dummy Award.

“Unseen Amsterdam has announced the 34 photobook dummies shortlisted for the Unseen Dummy Award 2018. Picked out from 212 submissions by a five-strong committee, the shortlist respects a degree of rawness, including an ‘unfinished’ look and feel’, in keeping with the prize’s ethos of celebrating books-in-progress.”

More information: Unseen Dummy Award


GOUDLICHT EN AVONDSCHIJN, POEZIECENTRUM VZM – 2018

Two of my poems have been selected in the top 100 for the publication of the ninth edition of the Turing Poetry Competition.

“De bundel Goudlicht en avondschijn bevat de 100 beste gedichten uit de negende editie van de Turing Gedichtenwedstrijd.”

More information: Poeziecentrum